Meillä on elämämme varrella useita erilaisia rooleja. Jotkut tulevat meille ympäristömme muovaamina, kuten lapsi, sisko tai veli. Toiset taas ovat sellaisia, jotka olemme itsellemme elämämme varrella keränneet, kuten harrastaja, työkaveri, äiti, vaimo, ompelija, juoksija….

Roolit vaihtuvat huomaamatta ja eri rooleissa saatetaan käyttätyä hyvinkin eri tavalla, kuten lapsen tai esimiehen rooleissa. Roolit voivat myös olla tarkoituksella hankittuja, jos niillä yritetään saavuttaa esimerkiksi suosiota, valtaa tai taloudellista hyötyä. Kuitenkin tärkeää olisi joka tilanteessa pitää yllä se oma persoonallinen olemus, jotta rooli ei ole esittämistä eikä suorittamista. Jossain kohtaa esittäminen käy raskaaksi, korttitalo romahtaa ja oma persoona haluaa tulla nähdyksi.

On olemassa myös rooleja joita ei kukaan vättämättä haluaisi, mutta niiltä kaikki ei voi välttyä. Tällaisia ovat mm. työtön, leski, ex-puoliso, potilas…Itselläni tällaisia ei haluttuja rooleja on esimerkisi vammautunut sekä pitkäaikaissairas. Pari vuotta veroilmoituksessa on lukenut myös yksi uusi rooli: 50% invalidi. Eka kerran se kolahti melkoisesti, mutta enää ei. Kaikkiin rooleihin ei ole siis pakko samastua ihan satasella, vaan voi valita miten hallitsevana tätä kyseistä roolia pitää. Olen enemmän Sini, äiti, vaimo, sisko, lapsi, ystävä, energiahoitaja, harrastelijavalokuvaaja, innostuja 😉 ja vähemmän invalidi.