Monilla tuntuu olevan paljon kiireitä sekä stressiä ajan riittämättömyydestä. Joskus on hyvä pysähtyä ja ihan konkreettisesti katsoa mihin valveillaoloaikansa käyttää. Onko aikataulussa kenties tapahtumia ja tekemistä, jotka eivät ole ollenkaan tarpeellisia? Voisiko joitain tehtäviä vähentää? Mihin haluaisin lisäaikani käyttää?

Helpoin tapa kartoittaa ajankäyttöä, on tehdä ”maailmanpyörä”, josta näet minkälaisissa asioissa ”maailmasi pyörii” tällä hetkellä.  Mikä asia lohkaisee suurimman osuuden, mikä seuraavaksi suurimman ja niin edelleen.  Kaaviosi voi näyttää vaikka tältä:

maailmanpyora1-2

Jos olet tyytyväinen kaavioosi, niin hienoa!

Useimmat kaipaavat kuitenkin maailmanpyöräänsä muutosta ja silloin kannattaa miettiä mitä voisi tehdä toisin, jotta olisi tyytyväisempi tilanteeseen. Voisiko kenties luopua ylitöistä tai jättää töiden tuomisen kotiin? Tekisikö kerralla suuremman ruokamäärän, josta riittäisi pariksi päiväksi? Ottaisiko lapset mukaan kotitöiden tekoon, jotta niitä olisi itsellä vähemmän? Jättäisikö someilun vähemmälle? Sen jälkeen kannattaa piirtää uusi ympyrä, esimerkiksi seuraavanlainen:

maailmanpyora1-3

Vuorokauteen tuli ikäänkuin tunteja lisää, jotka voi nyt käyttää haluamallaan tavalla 🙂 Leikkiä lasten kanssa, lukea kirjaa, tavata ystäviä, ulkoilla, mennä hierontaan, levätä, käydä konsertissa….

Maailmanpyörää piirtäessä kannattaa muistaa, että kyseessä on SINUN elämäsi ja maailmasi, sinun haluamasi muutokset. Puolisosi maailmanpyörä voi näyttää aivan erilaiselta, etkä voi valitettavasti piirtää toiselle tavoitekaaviota. Muutos lähtee sinusta!