Maailman muuttaminen kuulostaa todella mahtipontiselta, sellaiselta joka on yhdelle ihmiselle mahdotonta. Kun asiaa tarkastelee huolella ja lähemmin, huomaa ettei se olekaan mitään ylitsepääsemätöntä. Sinun ei tarvitse yrittää ratkaista koko maapallon ongelmia, nousta barrikaadeille yhteiskuntaa vastaan tai pelastaa kaikkia vähäosaisia.

Entä, jos ei omista valtaa eikä rikkauksia, vaan on aivan keskiverto tavis? Pystyykö silloin muuttamaan maailmaa? Väittäisin, että jokaikinen muuttaa päivittäin sanoillaan ja teoillaan maailmaa, toivottavasti vielä positiiviseen suuntaan. Pienillä teoillasi voi olla isot seuraukset. Tämä kannattaa muistaa erityisesti silloin, kun tekee tai sanoo jotain vähemmän mukavaa itselleen, toisille tai ympäristölle.

Miten maailmaa muutetaan?

  1. Pidä itsestäsi hyvää huolta. Syö terveellistä ruokaa, nuku riittävästi, liiku mahdollisuuksien mukaan ja huolehdi henkisestä hyvinvoinnista. Tällöin olet lähimpänä tasapainoista, aitoa itseäsi ja näin ollen muitakin kohtaan parhaimmillasi.
  2. Ole empaattinen kaikkia kohtaan. Kysy, mitä kuuluu tai tarvitseeko toinen apua. Yritä olla myötätuntoinen silloinkin, kun toinen on mielestäsi ärsyttävä; et ehkä tiedäkään millaisten ongelmien kanssa ko. henkilö painii. Muista, että empaattisuus ja myötätunto koskevat niitä ajatuksia, jotka liittyvät sinuun itseesikin.
  3. Muista kiittää. Kiitokselle on iso voima. Se vie kohti onnellisuutta. Kiitä ihmisiä, kun saat heiltä jotain tai he tekevät jotain puolestasi. Ole kiitollinen puolisostasi, ystävistä, iloisista hetkistä, puhtaasta luonnosta, omaisuudestasi, työpaikastasi…
  4. Tee pieniä hyviä tekoja. Hymyile, kehu, kannusta ja luo positiivista ilmapiiriä. Auta lähimmäistäsi pihatöissä, lastenhoidossa, siivoamisessa….Avaa hänelle ovi, lähetä piristävä kortti tai tarjoa kahvit.
  5. Huolehdi ympäristöstä. Kierrätä, tee ostoksia harkiten, suosi luomua ja vältä turhaa autoilua.

 

Pienistä positiivisista asioista muodostuu iso maailmaa muuttava valtameri <3