Terveellinen ravinto on tietysti muutenkin tärkeää, mutta erityisen tärkeää se on sairaus- tai toipilasaikana. Terveelläkin ihmisellä jokainen solu tarvitsee proteiinia toimiakseen kunnolla. Proteiineja tulisi saada mielellään jokaisella aterialla, koska kehossa on aina jotain rakennettavaa tai korjattavaa ja proteiinit ovat vastuussa näistä ”raksahommista”. Sairastuttuamme tai jouduttuamme esim. onnettomuuteen keholla on runsaasti enemmän korjattavaa.

Hyviä proteiininlähteitä  ovat kana, kananmuna ja kala. Punaista lihaa voi syödä silloin tällöin, jos se elimistölle sopii. Muistathan valita mielellään luomua ja mahdollisimman vähän käsiteltyjä tuotteita. Kasvikunnan tuotteissakin on proteiinia. Erityisesti soijassa, palkokasveissa, pähkinöissä, sienissä ja linsseissä. Näissä kaikissa em. ruoka-aineissa on se ongelma, että sairastumisen tai leikkauksen jälkeen keho on stressitilassa jolloin kyseiset tuotteen sulavat huonosti ja rasittavat turhaan suolta. ( Ne eivät sovi terveellekään, jos suolisto on syystä tai toisesta huonommassa jamassa. Tai eihän silloin ole täysin terve, jos suolisto reistailee 😉 ). Pelkkä proteiini ei tietenkään riitä toipilaalle, vaan lautasella tulee olla paljon kasviksia, hedelmiä ja hyvää rasvaa, kuten oliiviöljyä.

Oma kehoni vaatii normaalioloissakin melkoisesti proteiinia ja sairaalassa olinkin hieman pulassa, koska minut oli ruokavalioni suhteen laitettu ”vegelistalle”. En siis syö mitään lehmänmaitotuotteita enkä reumani vuoksi siedä myöskään punaista lihaa. Annokseni olivat siis esimerkiksi herne-porkkanakeittoa, linssejä papukastikkeella, perunaa herne-porkkanamuhennoksella, ohraryynejä herne-porkkana-maissikastikkeella… Jokaisella aterialla siis tuotteita, joita kannattaisi toipilaan välttää, jotta suolisto voisi parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi annokset sisälsivät minulle aivan liian vähän proteiinia toipuakseni kunnolla. Nälkä oli melkoinen koko sairaalassa sekä kuntouksessa oloajan.

Onneksi perhe toi liki joka päivä  minulle yhden ruoka-annoksen , jossa oli runsaasti kanaa. Sen lisäksi söin  mm. proteiinipatukoita.

Toinen ongelma sairaalaruuissa oli sokerin paljous. Normaalistikin kannattaa sokeria välttää ja erityisesti toipilaana. Sokeri, kun lisää kaikkea tulehdusta kehossa ja sairaana sitä ei tietenkään halua yhtään lisää, jotta toipuminen ei hidastu. Jokaisella ruualla oli jokin sokeripitoinen jälkiruoka tai välipala; mustikkakiisseli, omenapaistos, aprikoosikiisseli, karpalokiisseli, jogurtti, mehu…

Leikkaukseen mennessä kielletään yleensä kaikki ravintolisät, erityisesti omega3, koska se saattaa ohentaa verta liiaksi. Itsekin lopetin omegan käytön hyvissä ajoin ennen leikkausta. Sain kuitenkin kiitosta, että olin sitä syönyt. Veriarvoni olivat aivan loistavat eikä leikkauksen jälkeen tarvinnut pelätä veritulppaa, vaikka jouduinkin makaamaan paljon. Muutama ystävä ihmetteli, enkö saanut ”napapiikkiäkään”. Itse kummastelin puolestaan mikä se edes on.

Leikkauksesta huolimatta halusin jatkaa muutamien ravintolisien syöntiä. Kiikutin purkit sairaalaan ja hoitaja tarkisti ne, eikä löytänyt niistä mitään kiellettyä. Kannattaa siis näyttää mitkä ravintolisät ovat käytössä ja jos ne ovat turvallisia, saa niitä käyttää.

Tässä ne ravintolisät joita halusin syödä ja syyt miksi:

KalMag plusD: Auttaa koko kehon aineenvaihdunnassa( leikkauksen jälkeen se usein jämähtää), parantaa unta sekä tukee lihasten, hermoston ja luuston toimintaa. Pitkän kortisonilääkityksen vuoksi tämä oli erityisen tärkeä minulle. Kortisoni heikentää luustoa ja sen lisäksi en voi syödä maitotuotteita.

Sustained vitamin C: Hillitsee tulehduksia, parantaa vastustuskykyä, edistää haavojen parantumista, muodostaa sidekudosta ja tukee luuston toimintaa.

Carotenoid complex: Erittäin tehokas vastustuskyvyn nostattaja, suojaa silmiä ja ihoa.

Bio-Tone Sport: Suunniteltu stressin, urheilusuorituksen, raskauden tai sairauden jälkeen korjaaamaan vaurioita. Sisältää mm. kolmea aminohappoa (proteiinien esiasteita)

Acidophilus plus: Maitohapot kuljettavat ja imeyttävät ravintoaineita, hillitsevät haitallisten bakteerien kasvua, neutraloivat myrkkyjä (esim. lääkejäämät),

 

Solgar, vitamin B-complex: Valko- ja punasolujen sekä vasta-aineiden muodostamiseen, hermoston toimintaan, stressin lieventämiseen.

Panosta erityisesti ravintoosi silloin, jos kärsit esim. stressistä, sinut on jouduttu leikkaamaan tai sairastelet usein. Vaikka sairaus olisi pienempikin, niin keho toipuu paljon nopeammin, kun sillä on heti käsillä kaikki riittävät korjaus- ja rakennuspalikat.

Tuotteista voit kysellä lisää hoitohuone.sinja@gmail.com tai voit tilata niitä verkkokaupastani